CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

nuffnang

Singgah Mai beli Satt.... Tgk Jer pon takpa...

Saturday, July 17, 2010

Pengalaman Seseorang yang memakai braces namanya dzadza


27 March 2008

Assalamualaikum wbth..

sy member baru kat sini.. baru je register td.. selama nie dok baca forum putera nie as a guest je.. kebetulan ternampak lak tajuk pasal braces so saje nk mencelah & berkongsi pengalaman.. fyi, sy dh pakai braces 2 tahun++.. start cabut gigi 1st pada awal nov 2005 (betul2 beberapa ari lepas raya).. dentist sy nasihatkn buat lepas raya sbb nnt kang kempunan pulak sbb x bleh nk makan kuih @ biskut raya yg keras2 kalo dh start pakai braces nie (sbb gerenti akan sakit punye la masa memula pakai braces)..

sy tinggal kat bandar baru bangi.. tp untuk buat braces nie, sy sanggup pegi kat klinik gigi kat kajang prima.. 1st sbb dpt harga murah (total cost RM3500 nett) & 2nd sbb bleh bayar ansur2 tanpa dikenakan sebarang bunga (sy x mampu nk bayar segedebuk sekaligus so setiap bulan bila ada appointment dgn dentist, sy akan byr RM100 @ RM50 & selalu jugak ada banyak bulan yg sy skip x bayar hehehe).. tujuan sy buat braces sbb kat bahagian atas ada gigi yg berlapis & bahagian bawah pulak gigi x rata.. lgpun mmg cita2 dr sekolah lg nk pakai braces tp baru skrg je mampu..

nie business card dentist sy (saje nk tolong promote hehehe)..

kos RM3500 nett tu sbb sy amik jenis braces ceramic (macam misha omar & nana AF1 pakai tu)..
kalo jenis yg metal tu pulak dentist sy charge RM3000.. alang2 beza RM500 je so sbb tu la sy amik terus yg jenis lutsinar (ceramic) nie.. kos RM3500 tu termasuk semua dari A-Z iaitu kos cabut gigi (x kisah bape batang gigi kena cabut sekalipun), kos tukar brackets @ ligatures baru (incase kalo tercabut @ tertanggal, no matter bape puluh kali tercabut pun), kos scaling (org yg pakai braces akan kena scaling @ cuci gigi jugak sbb stain drpd makanan akan mudah melekat kat gigi @ celah braces), etc..

sy kena cabut 4 batang gigi (gigi yg berkaler2 tu la yg kena cabut).. tujuannya nk bg ada ruang sikit sbb gusi sy dh full.. ada org kena cabut 2 batang je & ada jugak yg x kena cabut langsung.. depends la kepada keadaan gusi masing2.. masa memula sblm cabut gigi, dentist akan amik impression @ mold gigi kita supaya nnt kita bleh tengok perbezaan gigi kita before & after kita pakai braces..

igi yg kena cabut tu pulak bukannye bleh cabut sekaligus (nak mampus? sakit giler siut!).. dlm kes sy nie selepas 3 @ 4 ari baru bleh cabut sebatang gigi yg seterusnye.. memula tu mmg la sakit sbb gigi kita dh kena tarik dgn dawai braces tu.. area seminggu memula pakai tu, mmg seksa la nk makan, sakit giler nk mengunyah.. tp lama kelamaan dh ok sbb dh biasa..

braces jenis ceramic yg sy pakai nie, sy suka pilih jenis ligatures (getah yg dekat dawai & brackets) yg colorful.. saje suka2.. macam2 warna bleh pilih.. setiap bulan bila nk kena tukar ligatures baru, sy akan pilih kaler lain.. contohnye, macam ugly betty pakai tu la.. sekejap dia pakai kaler biru, kadang2 merah, etc.. untuk braces yg jenis besi, sy x pasti pulak bleh ke pilih ligatures kaler2.. pernah gak ada sekali tu, sy cuba pakai ligatures yg colorful sekaligus heheh.. saje buat experiment.. tp macam misha omar & nana AF1 pakai tu, sy tengok diorg suka pakai ligatures yg jenis lutsinar.. sy pernah try jugak tp sy x berkenan sgt sbb jenis lutsinar cepat kotor especially kalo kita nie suka makan kari @ masak lemak.. sure ligatures yg lutsinar tu akan bertukar jd kekuningan..

so setiap sebulan sekali, sy akan kena gi jumpa dentist.. setakat nie, mmg sy dh nmpk byk perubahan.. gigi dh tersusun rapi & bentuk muka sy pun dh berubah.. 4 batang gigi yg kena cabut dulu semuanye dh xde gap.. & dulu kalo tengok dr pandangan sisi @ tepi, bleh nmpk rahang mulut macam ke depan sikit, tp bila pakai braces secara x langsung dia akan tarik gigi kita masa ke dalam so bentuk muka pun berubah.. x yah buat plastic surgery utk bg muka nmpk lonjong, pakai braces je pun dh bleh membantu..

skrg nie sy cuma tunggu masa je nk cabut braces nie.. max rasanye lg 2 bulan kot.. lps nie sy akan kena pakai retainer pulak.. retainer nie berfungsi untuk bagi kedudukan gigi kita maintain tersusun.. sbb ada kemungkinan gigi tu bleh jd ada gap @ x rata semula sbb gigi tu bergerak.. & ada kes yg teruk, patient tu kena pakai semula braces untuk bg gigi dia rata balik.. so rajin2 la pakai retainer.. dentist sy cakap pakai la untuk beberapa jam sehari tp selalunye orang akan pakai time waktu malam.. & biasanye kalo lepas orang tu dh cabut braces, diorang mesti nk putihkan gigi tu.. in my case, sy pun plan nk bleech gigi jugak nnt.. alang2 gigi dh cantik tersusun, mesti la nk bg putih bersinar pulak kan.. untuk bleeching, kos kat klinik gigi dentist sy nie RM200 (kos nie x termasuk la dlm kos RM3500 harga braces tu)..

bagus la kalo husna buat blog masa pakai braces nie.. bleh dijadikan pedoman & rujukan untuk member2 lain yg minat nk pakai pendakap gigi (braces) nie heheh.. macam sy dulu memula je rajin buat blog pasal braces.. konon nk citer dr mula pakai sampai cabut.. & konon nk amik gmbr setiap bulan masa pakai braces supaya bleh nmpk perubahan gigi tu.. tp hangat2 taik ayam je.. busy sgt so xde masa nk buat tu semua huhuhu..

sy cadangkn surf website nie http://www.archwired.com/ bg sy, website nie mmg bagus la, byk info & nie la yg sy jdkan pedoman masa memula sy pakai braces dulu..

hmm~ apa lg sy yg sy nk share dgn korang semua yek? oh ya.. honestly, sebelum pakai braces sy x pernah floss gigi.. tp sejak pakai braces, sy dh jd rajin guna floss.. maklum la nk bg gigi tu bersih sikit sbb makanan mudah melekat celah2 gigi & braces.. & sejak mula sy pakai braces, sy guna berus gigi elektrik (jenama braun).. beli kat carrefour RM75 je.. sbb sy bandingkn kat guardian @ tempat lain, harga mahal RM100++ wpun model yg sama.. for me, senang sikit bila guna electric toothbrush nie.. sbb pernah masa memula dulu bila try pakai berus gigi biasa, sy punye brackets tertanggal.. maybe sbb sy suka tenyeh & berus kuat2 kot..

petua yg sy nk share bg mereka yg baru kena cabut gigi (sbb nk pakai braces @ sbb gigi berlubang teruk @ apa2 sbb sekalipun), dentist sy nasihatkn minum slurpee @ minuman yg berais yg sejuk giler2.. tujuannye untuk bg darah tu cepat beku.. lg 1 jugak sy cadangkan, minum gamat jenama healin tu.. nie bagus supaya luka gusi yg berlubang akibat kena cabut gigi tu cepat sembuh..

rasanye itu je kot sy nk share dengan korang semua.. panjang bebenor thread sy nie.. sori kalo sy punye citer nie panjang lebar sgt huhuhu.. cuma nk share dengan korang je pengalaman sy nie.. kalo ada sebarang soalan pasal braces, tny la.. insyaallah mana2 kemusykilan yg sy bleh jawab, sy akan cuba jawab..

ini adalah hasil tulisan drpd dzadza..

sbb baca hasil tulisan dia lah, aku pun terus buat braces di tempat yg sama. tapi kos dah naik la sekarang nih.... ;(



26 comments:

  1. salam ayu...

    sy liza dr shah alam.nk tya cmne skg bile dh pakai braces.sakit x?sbb sy baru nk pakai ni,budget nk pakai sblm puasa.gigi baru cabut 2 btg,sabtu ni nk cabut lg 2 btg.buat kt sini mhl sikit,rm4000 kos dia,byr ansur2.. tp sy x plk tya jenis ceramik ke atau yg biasa tu..
    sy skg xleh tido pk kesakitan yg sy akn rs lps kai braces tu.sbb sy ade ank2 kecik,takut klu sakit amat sgt jd stress plk.klu blh nk elak la...
    nk tya ayu,ade tak doc psg separator pd gigi ayu sblm kai braces tu? gigi ade kn cabut tak? mcm kes sy gigi jongang dan brlapis.. klu blh nk tya pngalaman org yg dh pakai braces ni cmne..

    ReplyDelete
  2. ayu...pls send number klinik gigi yg u pergi tuh...pls pls pls..xde pown di sini..

    ReplyDelete
  3. tmpng tnye. boleh bagi number klinik gigi tue x? aezeee@hotmail.com. pls. nk sgt. ty!

    ReplyDelete
  4. Salam. boleh bagi no. tel. klinik gg kajang prima tu? pleasee... thanks.
    zakiyyahmmz118@gmail.com

    ReplyDelete
  5. salam. boleh bagi no tel klinik gigi tu?
    tolong ye.
    aisdol@gmail.com

    ReplyDelete
  6. slm...sy nak tau alamat dentist kajang tu..?
    business card tu xdpt nampak la...huhu
    kalo bleh email sy...?

    lyn_chess@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  7. slm. blh emailkan saya alamat dan no tel klinik gigi kajang prima yg dimaksudkan tu? kalau blh saya nk tahu nama dctr sekali? tq.
    fatyn23@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. salam..ayu,..boleh x send numb n alamt klinik tu jgk..saya nk la..tlg email kat nazirah.mohdshariff@yahoo.com..tq yea...

    ReplyDelete
  9. awk2 tumpang tnya. sakit tak masa kena cbut gg tu? awk cbut gg apa ea

    ReplyDelete
  10. salam...boley kasik contact klinik gg tuh x???
    alisa.rahim@gmail.com

    thankssssss........

    ReplyDelete
  11. salam..ley x kasi contact clinic gg 2? tkah_kechik@yahoo.com

    tenssss...

    ReplyDelete
  12. salam ayu leh x send n klinik gg tuh? nak wat jgk la...

    ReplyDelete
  13. salam..bermint jgk la..bulleh bg no tfon n almat x?? tolon la..sy jrg bukak email tolon post kt fb buleh x??tpi kne add dlu kn..search nur shafini che ahmad..plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...mtk tolon sgt3! tq ayu yang ayu

    ReplyDelete
  14. saya pown nak jugak....kat sabah ne mahal lah...baru2 ne saya check gigi kat klinik swasta area tawau.kunun nak wat..mahalnya...rm8000 doktor tu bagi...law rm3500 sy mampu ag...tolong send no n nma dktr tu kat pwincess_antz89@yahoo.com..tolonglah..thankz..

    ReplyDelete
  15. saya nk juga bah.kat area sabah mahal lah..baru2 ne sy pi klinik swasta area tawau...nk taw dktr 2 bg rm8000 tuk pakai pdkp gigi 2..fuh...mahal gila!rm3500 sy mampu ag..tolong send no.phne n nm dktr 2 kat pwincess_antz89@yahoo.com..thankz..tolong ya...

    ReplyDelete
  16. nak tnye .. kat klinik mana ea ? teringin jugak nak gi buat :)

    ReplyDelete
  17. nk alamat n no phone klinik 2 lh?nk wt dh lama cume xtau mne tmpt murah n elok..

    minnie_princessmia@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. nak jugaaakkk! pls pls.. tq

    fazlienarahmat09@gmail.com

    ReplyDelete
  19. salam kak ayu nk num clinic yg akak pegi tu.suriati_linux@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. salam kak..
    ley x kasi no and alamat clinic 2..
    please email sy..
    fiq_ayien@yahoo.com
    thanks :)

    ReplyDelete
  21. salam...sy nak alamat n no phone clinic 2 please ek..n thankz

    mas_zura92@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. salam kak..tolong bagi sy alamat n no phone klinik tu ye..
    bubblegum_1012@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  23. salam ayu sy brminat tolong bg no tel dan alamat klinik gigi tu ...sya tnya kat jalan reko 6000

    ina_awana@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. salam .nk tny klinik tuu kat mn ?pless need ur help .hmm .tq :)

    ReplyDelete
  25. hi ayu..saya pun nak tau juge..nama klinik, phone number dan kalau boleh nama doktor tu sekali ye..tq :)
    pls email kat zemn_83@yahoo.com... tqtq

    ReplyDelete
  26. salam kak ayu.. boleh bagi alamat klinik kat kajang tu x? hantar kt emel saye ye..

    azimahzh@gmail.com

    thanks kak ayu. :)

    ReplyDelete