CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

nuffnang

Singgah Mai beli Satt.... Tgk Jer pon takpa...

Friday, November 11, 2011

Tips Travel Dari ZILA

JOM BERCUTI :)





aku amik tips ni dari blog ZILA http://akulovetravel.blogspot.com/2011/09/travel-tips.html
so bagi yang hobi suka melancong dan melencong tu boleh la guna tips nih... sangat berbaloi-baloi....






>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Salam...
Ramai org tanya saya mcmana saya boleh sesuka hati travel sana sini...hehehe. Ramai org igt gaji saya ribu-riban :P
Saya just jwb kt dorg..."semua org boleh travel...nak atau xnak jer. Bila kita nak..mcm2 usaha boleh buat utk full fill mission kita. Jgn fikir org leh travel tu org kaya..no..no..no!!!! salah tu..drgpun mcm kita, makan gaji ma" So..sayapun bg tips2 kt dorg..(hehehe..mcm pakar plak)

Tips2nya....

1- Cari org yg sekepala (not calculative person is better :P). Kenapa?? sebabnya...leh save budget dr segi hotel and food (mana tau foodpun leh share kan...kehkehkeh) then boleh smoothkan travelling sbb sependapat..xde la terjadi hal.."aku nak gi London ...aku nak gi India"...ha...susah nanti jadinya. Kalo sorg2pun boleh...tp make sure hati2 la...

2- Jgn nk harapkan duit gaji jer beb!!! kena la cari extra income...xyah la MLM semua tu..ntah halal ntah tak..mcm2 lg usaha yg boleh wat. Mcm saya, saya ngajar tuition...then wat freelance QS lagi...tak lupa gak..kalo sy ada tlg apa2 my sis, dia lanjer mkn..so, save duit makan. Saya ada tabung...kalo nampak jer syiling bersepah dlm rumah...saya amik..xkira saya punya atau my sis punya sbb dia dh benarkan sy amik kalo jumpa syiling bersepah..wakakaka!!! ha...dapat tu anak2??

3- Wat tabung travel...ala2 tabung bencana gitu. Utk u all punya info...my sis a.k.a my travel partner, dia yg pegang tabung..so every mth kena serahkan duit tabung bencana travel kt dia.

4- Biasa dgr ASB??? ha..ni pun baekkkk punya tips!!!! Setiap awal tahun kita boleh dpt dividen kan?? selalunya dividen tu sy guna half utk insurance kete dan half lg utk travelling cost....ha!!!! cantekkk kan??? simpan sikit2 lama2 jadi bukittt....

5- Nak lg berkat...byr la zakat beb!!!! jgn lupa hulur duit kt makayah..baru la rezeki berkat...dan semuanya berjalan lancar.

6- Semua org biasa dgn mudah.com?? kt sini la sy suka jual brg2 yg x digunakan lagi..setakat ni saya dah jual beg..cabinet tv...mcm2 la lah..dah lupa plak.

7- Satu lagi tips yg plg latest saya wat...saya gunakan epf account 2 utk byrkan monthly housing loan...Alhamdulillah..2thn lebih saya xyah guna duit sendiri byr housing loan. Tu dah kira extra income dah tu!!!!! Mcmana nk wat?? hmmm..kalo anak2 ada utang loan umah...wat application utk kuarkan duit epf dr account 2..pihak epf akan byr monthly base on our installment. Xsampai 1 week application, epf dh masukkan duit dlm account bank kita. Tapi make sure rumah tu dah siap dah dpt CF semua...nak tau lebih detail2..gi refer epf.

Ha...phm semua anak2?? yg tips2 lain tu leh dptkan dr blog2 lain..ni tips sy yg original dari saya sendiri..hehehe..saya dah practickan, anda bila lagi?? Jgn sesekali nak travel guna credit card...tak terbayar nanti. Guna bila emergency jer. Tak sabarnya nak gi Australia next yr...hehehe. Duit utk hotel dh cukup..skrg kumpul duit nak berbelanja kt sana plak. Tergugat gak bila check Air Asia leh dpt RM2k utk ke New Zealand..memang berbaloi tu!!!!

No comments:

Post a Comment